Ortopedik rehabilitasyon, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında özelleşmiş bir alt birimdir. İskelet sistemindeki birçok hastalığın tedavisini kapsar ve tetkik ve teşhise dayalı tedavi seçenekleriyle öne çıkar. İşte ortopedik rehabilitasyonun temel noktaları:
Neden Uygulanır?: Ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde, ameliyat öncesi ve sonrası rehabilitasyon tedavisi önemlidir. Bu tedavinin amacı, iskelet yapısında ortaya çıkan rahatsızlıkların yol açtığı işlev bozukluklarını düzeltmektir. Ortopedik rehabilitasyon sayesinde hastalar, eski sağlıklı günlerine döndürülür ve günlük yaşamlarını daha bağımsız bir şekilde sürdürebilirler.
Süreç Nasıl Başlar?: Ortopedik rehabilitasyon süreci, öncelikle bir Ortopedi ve Travmatoloji doktoru tarafından değerlendirme ile başlar. Röntgen, muayene ve MR gibi yöntemlerle hastanın durumu incelenir. Ardından hastaya özel bir rehabilitasyon planı hazırlanır.
Nasıl Uygulanır?: Ortopedik rehabilitasyon uygulamaları, hastaya egzersiz, masaj, sıcak-soğuk uygulama gibi yöntemleri içerir. Uzman terapistler tarafından kontrol edilen egzersiz programları ile kaslar kuvvetlendirilir, duruş düzeltilir ve iskelet yapısındaki bozukluklar giderilir. Bu sayede hastalar, günlük yaşamlarını daha rahat bir şekilde sürdürebilirler.
Ortopedik rehabilitasyon, hastaların yaşamsal aktiviteleri için gerekli olan hareketleri gerçekleştirmesini veya geri kazanmasını sağlamayı amaçlar.